Kurilean bobtail 

Hona

RU*Nota Island Julapp
KBL f 03 23
Född: 2015-10-08
"Fertil"


Mor:Matreshka of Island Julapp
KBL f 24

Far: CH VoevodaIsland Julapp
KBL n 24 03


   Nota kommer direkt från Ryssland och är nu mamma till kull  Nr 8 och 10.

  Stamtavla


         Utställningsresultat 

SE* Hjällnäs Nina
KBL f 22
Född: 2016-12-19
"Fertil"


Mor: RU*Nota Island Julapp
KBL f 03 23

Far:SE*Kot-à-Kuril Rock a bye baby
KBL n 22


Utställningsresultat.

SE*Hjällnäs Nikita
KBL  f 22

Född: 2016-12-19
"Fertil"


Mor: RU*Nota Island Julapp
KBL f 03 23

Far:SE*Kot-à-Kuril Rock a bye baby
KBL n 22

UtställningsresultatJW  SE*Hjällnäs Neva
KBL w 62
Född: 2017-12-16


Mor: RU*Nota Island Julapp
KBL f 03 23
Far: FI*Cezar Ostrov Koshek, M,
KBL w 62

Hanar

JW  SE*Hjällnäs Cevin
KBL w 62
Född: 2017-12-16


Mor: RU*Nota Island Julapp

KBL f 03 23
Far: FI*Cezar Ostrov Koshek, M,
KBL w 62

Kevin är vår tilltänkta avelshane och 
bor nu hos en fodervärd. 

UtställningsresultatJW  SE*Hjällnäs Carl-Johan
KBL n 09 24
Född: 2017-12-16


Mor: RU*Nota Island Julapp
KBL f 03 23
Far: FI*Cezar Ostrov Koshek, M,
KBL w 62

CH SE*Kot-á-Kuril Black Jack
KBL n 03 22
Född: 2015-02-06
"Fertil"


Mor: DK*Amorito's Muse 
KBL fs 09 24

Far: Beauty Bob's Alfa Romeo 
KBL n 03 n22

          Tack Malin för att denna underbare kille fick flytta hem till oss.

     ​Stamtavla

           Utställningsresultat


  

SE*Kot-à-Kuril Rock a bye baby
KBL n 22

Född: 2015-08-17
"Fertil"


Mor: DK*Amorito's Muse 
KBL fs 09 24

Far: SE*Kot-à-Kuril Tengel 
KBL n 22

Denna goe killen har jag fått äran att äga.
Tack Malin för förtroendet.


      Stamtavla

          Utställningsresultat


Historien  om Kurilean Bobtail


Kurilean Bobtail är en naturligt uppkommen ras som funnits isolerade under en längre tid (minst 100-150 år) på en kedja av öar som kollektivt kallas Kurilöarna, som tillhör Ryssland och Japan.
I Ryssland finns det flera dokument som hänvisar till att katter med en kort svans, förts hem från öarna av både militärer och forskare i mitten av 1900-talet. Karaktären för Kurilean Bobtail har gjort dem mycket populära.

I sin naturligt vilda livsmiljö, är Kurilean Bobtail känd för att vara både utmärkta simmare och fiskare, som lever tillsammans i flock och är exceptionella råttjägare. Det sägs inte vara några problem för denna katt att fånga en 5 kg fisk eller en hare. De sägs kunna fälla en mindre björn tillsammans! Kurilean Bobtail bedöms vara en mycket sällsynt ras. En del av anledningen till dess sällsynthet är att det föds bara två eller tre ungar i en vild kull, och den föder endast en gång per år i det fria. Hanen tar lika stor del i uppfostran och omvårdnaden av kattungarna som honan.

Vid de första kattutställningarna av Kurilean Bobtail (1990) befarade många utländska experter att dessa ryska katter med en kort svans var bara en tyngre typ av Japansk Bobtail. Idag vet vi att den Japanska bobtailen har en helt annan genetik. I själva verket är det sannolikt att Kurilean Bobtail var den ursprungliga källan till mutationen för kort svans. De flesta bobtail raser har skapats av människan, det har INTE Kurilean Bobtail. De är katter av vild typ med en vilt ursprunget och det har gjort att dessa katter har kunnat existera i sin naturliga miljö och korsa sig utan hjälp från människan i århundraden. Mutationen för svansen är dominant, till skillnad mot Japanese bobtail vars anlag är recessivt. Det är också viktigt att berätta att dessa gener INTE ger någon annan bieffekt eller några som helst hälsoproblem, som kan uppstå hos andra raser med, eller utan, kort svans.

De har INTE begränsad rörelseförmåga.
De har INTE stelhet eller missbildningar på sin ryggrad.
De har INTE problem med inkontinens eller förstoppning.
De har INTE medfödda hud problem, allergier, ögon & tårkanalsproblem.
De har INTE rastypiska hjärtfel.
De har INTE rasrypiska njurfel.
De har INTE rastypiska höftproblem.

Dessa komplexa gener är isolerade till enbart svansen. Precis som vårt svenska lodjur, som inte heller har några hälsodefekter pga sin korta svans!

Kurilean Bobtail blev officiellt erkänd i WCF 1995. 2004 blev rasen godkänd i FIFe i en långhårig och en korthårig variant, dessa deltar bland korthårs katter i kat. III. 2012 blir rasen godkänd i TICA.

 Karaktär                                                                

Kurilean Bobtail är starka katter med ett vilt utseende, medelstora till stora. De har en utmärkt hälsa och en mycket välbalanserad karaktär. De älskar att bli klappade och är mycket vänliga. Kurilean Bobtail är också mycket intelligent och kan läras upp till lättare trick. Den hyser en stor kärlek till människor,  litar på sin omgivning, vill gärna leka med små barn och andra djur, och är helt nöjd med att bo i en lägenhet i staden. Den är lågmäld men småpratar gärna ibland, har ett lågt nästan kvittrande läte. Kurilean Bobtail har utmärkt balans och har kompenserat sin korta svans med starka muskulösa bakben. Många tycker om vatten och simmar gärna, men det är skillnad på att bada... och badas ;-) 

Huvudet är triangelformat, rundade konturer, flat top, bred vid käkbenets bas, något rundad i profil. Kraftig välutvecklad haka.

Nosen är medellång rak, bred, utan en specifik stopp. En svag lutning från pannan till basen.

Öronen medelstora, breda vid basen, lätt böjd framåt, rundade spetsar. Placerade brett isär. Avståndet mellan öronen är lika med bredden på ett öra.

Ögon är runda och placerade brett isär och något sneda.

Kroppen är kompakt, muskulös med kraftig benstomme, bakbenen högre än frambenen. Rundade ovala tassar.

Pälsen är semilång, fin, slät, av silkeslen kvalitet med minimal underull och täckhår på ryggen.

De ska helst vara försedda med krage och knäbyxor.

 Svansen består av en eller flera knyckar (minst 2 st för utställningskvalité), kan vara flexibla eller rigida, synlig svans 3-8 cm, storlek och form på svansen bör harmonisera med katt.

Fel - svans längd från 8 cm till 12 cm (katten kan närvara vid utställningen)
Diskvalificering - svans längd av mer än 12 cm (katten inte kan delta i utställningen) 

Alla färger i kombination med varierande mängd av vitt är tillåtna, men inte färgerna colourpoints, chocolate, cinnamon, fawn, lilac och dessa kombinerade med vitt.
Indelas sedan 2008 i 4 färg grupper.
Solida, mönstrade utan vitt - grupp 1
Solida, mönstrade med vitt - grupp 2
Röda (solida, mönstrade), sköldpaddsfärgade, utan vitt - grupp 3
Röda (solida, mönstrade), sköldpaddsfärgade med vitt - grupp 4

Får EJ korsas med andra raser

Poängsumman:                                                                    

Huvud, ögon, öron - 20
Kropp och ben - 30 
Tail - 30 
Päls och färg - 15
Kondition - 5
Totalt: - 100

Viktigaste formerna av svansen 
 Visp-form svans består av 5-10 kotor. Längden går oftast upp till 5-10 cm eller 2 / 3 av normal svanslängd.  Kotorna kan bilda en eller två starkt uttalad veck. En sådan typ av "visp" kommer att se sicksack ut. Boben  på KBL brukar  vara yvig i förhållande till kroppen. Standarden tillåter denna form av svansar. Men en domare måste konstatera att längden överstiger 5 cm och attt svansen harmoniserar med kroppen.

Snagformad svans  består mestadels av 2-8 svanskotor. Boben är starkt deformerade och har begränsad rörlighet. Knyckarna känns som kulor. Den kortaste varianten består av 2-3 stela leder. En sådan svans kan
mycket väl se ut som ett litet klump.
   
Spiral. Denna typ av svans är den vackraste och att föredra. Denna svans består av 5-10 kotor deformerade på ett sådant sätt att de bildar skarpa vinklar i sina korsningar. Dessa skarpa vinklar tillåta svansen rulla sig. "Spiral" kan se ut som en snäcka eller krok. 
Kotorna kan vara ledade eller halvfasta. Det kan också vara en kombination av ledade och stela sektioner. I så fall kan katten vifta med ett eller flera avsnitt av sin svans. 

Fördröjd svans, denna form av svansen börjar som en vanlig lång. Med andra ord är det rak och fri från brister i de första 5-7 kotorna, men den slutar med en krok i olika grader av artikulation. I grund och botten är kroken en spiral eller en sicksack. Växlingen mellan böjda och raka avsnitt gör udda kombinationer. Detta är särskilt typisk för de första ättlingarna till honkatter med normal svans. Med denna svans kan katten ej vinna titlar på utställning, men kan användas i avelsprogram.

 Information hämtad hos RGJ Cats, Silky Catz, SuperBob, Alla teckningar och information om bobtailen av Barrayar

 
Länkar